Callas – Paris, 1958

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Gesproken taal
Italiaans en Frans
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Tom Volf
Lengte
90 minuten
Genre
concertfilm
Cast
Maria Callas
Jaar
2023
Vraag iemand mee

Indrukwekkende restauratie van het legendarische debuutconcert van Maria Callas in de weelderige Parijse Opéra op 19 december 1958. 

Een nacht om nooit te vergeten. Maria Callas, de onvergetelijke diva en het gezicht van de opera in de 20e eeuw, maakte haar debuut in Parijs. Slechts één avond vormde de weelderige Parijse Opéra het decor voor deze legendarische voorstelling op 19 december 1958. Het grote sociale evenement werd bijgewoond door "Le Tout Paris", waaronder de Franse president Coty, Jean Cocteau, de hertog en hertogin van Windsor, Charlie Chaplin en Brigitte Bardot.

Callas verscheen op het beroemde podium met haar meest elegante couture en juwelen ter waarde van een miljoen dollar. Ze opende met haar kenmerkende rol, Norma's Casta diva, gevolgd door het beklemmende Miserere uit Verdi's Il Trovatore om daarna de stemming te verlichten met het ondeugende Una voce poco fa uit Il Barbiere di Siviglia. Het hoogtepunt van de avond kwam in de tweede helft: een volledig opgevoerde realisatie van Tosca, Act II. Het repertoire in deze voorstelling toont Callas op haar best, zowel in recital als als opera-actrice. Visuele elementen waren net zo belangrijk als de vocale dimensies in haar kunst.

Prachtig gerestaureerd van nieuw ontdekte originele 16mm print en een nieuw ontdekte geluidsbron. Voor het eerst volledig in kleur, in 4K Ultra HD en geproduceerd door het team achter de bekroonde film 'Maria by Callas' (2017). De visuele restauratie van de film is slechts een deel van het verhaal. Het geluid werd liefdevol als Dolby Atmos gerestaureerd, rechtstreeks uit de persoonlijke archieven van Maria Callas. Elke noot, elke nuance van haar ongeëvenaarde stem is bewaard gebleven voor het nageslacht.

Praktische informatie
- Vanwege landelijke afspraken geldt een aangepaste ticketprijs van €14,50 / Cineville €6,50.
- Deze voorstelling is Nederlands ondertiteld
- Deze concertfilm is slechts drie keer te zien: op zaterdag 25 november, zondag 26 november en zaterdag 2 december (de 100e verjaardag van Maria Callas).