Dalva

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren
Movie cover
Herkomst
België, Frankrijk
Gesproken taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Emmanuelle Nicot
Lengte
87 minuten
Genre
drama
Cast
Zelda Samson, Fanta Guirassy, Alexis Manenti
Jaar
2023
Vraag iemand mee

Verpletterende debuutfilm over de twaalfjarige Dalva die moet leren dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht.

★★★★ ‘Toont de impact van jarenlang misbruik in één blik’ – de Volkskrant
★★★★ ‘Schurend en confronterend’ – NRC Handelsblad

Dalva woont alleen met haar vader. Tot de politie hun huis op een avond binnenvalt, en haar onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is niet zoals andere twaalfjarige meisjes. Ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw, en snapt totaal niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt. Met hulp van haar kamergenoot Samia en haar begeleiders in de opvang zal Dalva moeten leren om weer kind te worden. Gaandeweg begint ze dankzij hen te begrijpen dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht, en dat ze een heel ander trauma te verwerken heeft dan de plotselinge breuk. Dalva is het verpletterende regiedebuut van Emmanuelle Nicot, die na de wereldpremière in Cannes alom geprezen werd voor de subtiele en oprechte manier waarop ze een zeer shockerend onderwerp heeft verfilmd.

Op het International Film Festival Rotterdam mocht 'Dalva' de publieksprijs in ontvangst nemen, en op mensenrechtenfilmfestival Movies that Matter werd de film bekroond met de Grand Jury Fiction Award.