Freda | Movies that Matter on Tour

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren
Movie cover
Herkomst
Frankrijk, Haïti, Benin
Gesproken taal
Creools (Haïti), Frans
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Géssica Généus
Lengte
93 minuten
Genre
drama
Cast
Nehemie Bastien, Gaëlle Bien-Aimé, Djanaina Francois
Jaar
2021
Kijkwijzer
Vraag iemand mee

Iedere maand presenteren we in samenwerking met Movies that Matter en de lokale Amnesty International groep een mensenrechtenfilm. In december: het krachtige, dynamische drama over de jonge Haïtiaanse Freda. Ze wil een vredig en vervullend leven, maar in haar gewelddadige en corrupte land is dat niet gemakkelijk. Met vooraf een inleiding door Katinka Moonen (beleidsadviseur genderongelijkheid bij Oxfam Novib).

Haar geliefde Yeshua wil dat ze bij hem komt wonen in het buitenland. Maar moet ze niet vechten voor haar familie en haar land?

Freda woont met haar moeder Jeanette, haar zus en broer in Port-au-Prince. Ze verdienen de kost met een kleine kruidenierswinkel, terwijl Freda ook nog antropologie studeert aan de universiteit. Daar voert ze felle discussies over politiek, corruptie, racisme en sociale onrechtvaardigheid. Ondertussen geniet haar zorgeloze zus Esther van het nachtleven, met een spoor van gebroken harten achter zich. ‘Je neemt alles te serieus,’ zegt Esther tegen Freda.

Als haar geliefde Yeshua op bezoek is uit de Dominicaanse Republiek, waar hij naartoe is verhuisd nadat hij slachtoffer werd van een willekeurige schietpartij, vraagt hij of ze bij hem komt wonen. Maar thuis heeft haar zus haar nodig, en blijkt haar moeder ernstig beschadigd door haar verleden. Nu moet Freda in haar eentje een weg zien te vinden in meerdere hartverscheurende dilemma’s. Afgewisseld met documentairebeelden van gewelddadige betogingen tegen corruptie, en bomvol fantastische Haïtiaanse muziek en dans.

Bij deze voorstelling organiseert de lokale Amnesty International groep een inleiding of nagesprek. Bij deze voorstelling is dat Katinka Moonen, beleidsadviseur gendergelijkheid bij Oxfam Novib.

Tickets

di 12 dec