Het Smelt

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Belgi├ź, Nederland
Regie
Veerle Baetens
Lengte
111 minuten
Genre
boekverfilming
Cast
Charlotte de Bruyne, Rosa Marchant
Jaar
2023
Vraag iemand mee

Vele jaren na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, keert Eva terug naar haar geboortedorp om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Lize Spit.

Eva worstelt met menselijke connectie. Ze is vervreemd van haar ouders en nu haar jongere zus gaat verhuizen, is ze al helemaal eenzaam. Wanneer ze een bericht op social media ziet waarin de herdenking van een lang geleden overleden vriend wordt aangekondigd, brengt dat haar terug naar de zomer waarin ze dertien jaar oud was. Die zomervakantie bracht ze door als derde musketier met twee wat oudere jongens. Ze speelden een raadselspel met plaatselijke meisjes, met een schokkende afloop. Eva besluit terug te keren naar haar geboortedorp om de zomer die haar leven voor altijd veranderde achter zich te laten. Het Smelt is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Lize Spit.

Op donderdag 2 november organiseren we in samenwerking met Bibliotheek Hilversum en Libris Voorhoeve een editie van Boek & Film rond de film. Klik hier voor de Boek & Film-voorstelling. 

Ultrakort: Crumble
Voorafgaand aan de vertoningen van Het Smelt vertonen we de Ultrakort-film Crumble (2') van Max Peterse en Eileen Boeijkens.
In een stervende wereld houdt een angstige steen zich krampachtig vast aan de plek die hij kent. Totdat de grond onder hem begint af te brokkelen...

De natuurgeesten in een stervende wereld houden het in deze animatie voor gezien en vertrekken. Een bange steen ziet hen van de klif storten, het onbekende in. Uiteindelijk blijft hij eenzaam en alleen achter, maar de situatie wordt al snel onhoudbaar. Lukt het hem zijn angst te overwinnen en de grote sprong te wagen?


"Marchant is de ideale vertolker van de jonge Eva"

VPRO Cinema

"Zit plottechnisch stevig in elkaar"

NRC Handelsblad