Een zintuigelijk kostuumdrama dat zich afspeelt in het 19e-eeuwse Frankrijk en gaat over de ontluikende romance tussen de kokkin Eugenie (Juliette Binoche) en de fijnproever Dodin (Benoît Magimel).
Frankrijk, 1885: Eugénie werkt al twintig jaar als chef voor de beroemde restauranteigenaar Dodin. Jarenlang brengen de twee samen tijd door in de keuken om hun gerechten te perfectioneren; er bloeit een bijzondere liefde op. De gedeelde liefde en passie voor het culinair hoogst haalbare vertaalt zich naar heerlijke, exclusieve gerechten die nergens geëvenaard worden en restaurantgasten uit de hele wereld aantrekken. Ondanks de liefde tussen de twee wil de vrijgevochten Eugénie niet met Dodin trouwen; tot hij besluit voor haar te koken.Het personage van restauranteigenaar Dodin is gebaseerd op Dodin-Bouffant, over wie schrijver Marcel Rouff in 1924 zijn roman La Vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet (The Passionate Epicure) schreef.
Naast prachtig gefilmde scènes waarin met liefde en overgave gekookt wordt herbergt ‘Le pot-au-feu’ een prachtig liefdesverhaal. De Vietnamees-Franse regisseur Trần Anh Hùng (‘The Scent of Green Papaya’) mocht voor zijn film de Gouden Palm voor Beste Regie in ontvangst nemen op het Cannes Filmfestival.
"Niet alleen een zeer smakelijke, maar ook een aangrijpende en diepzinnige film"
de Volkskrant
"Een liefdesverklaring aan de Franse culinaire traditie"
NRC Handelsblad