Movies that Matter on Tour: The Mind Game (Engels ondertiteld)

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren
Movie cover
Herkomst
België, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Nederland, Roemenië
Gesproken taal
Dari (Oostelijk Perzisch), Engels, Nederlands
Ondertiteling
Engels
Regie
Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort, Els van Driel
Lengte
61 minuten
Genre
documentaire
Cast
Jaar
2023
Vraag iemand mee

Iedere maand presenteert Movies that Matter in samenwerking met de lokale Amnesty International-groep een speciale voorstelling van een film over mensenrechtenthema’s met een inleiding en/of nagesprek. In mei: de documentaire 'The Mind Game'.  Bij deze voorstelling geeft Sebastiaan Hexspoor (fractielid Groenlinks gemeente Hilversum) een inleiding. 

Toen hij pas 14 was, vluchtte Sajid Khan Nasiri in zijn eentje uit Afghanistan. Na een reis van twee jaar vol gevaar en ontberingen – die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera – arriveert hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling. Intiem vervolg op het prijswinnende Shadow Game. 

Ze noemen het ‘de game’: de levensgevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Voor Sajid Khan Nasiri begon de game op zijn 14e, nadat de Taliban zijn vader hadden vermoord. Via Iran en Turkije naar Oost-Europa komt hij steeds dichter bij zijn eindbestemming, opgejaagd door gewelddadige politieagenten en vijandige burgers. In clips opgenomen met zijn telefooncamera, en in boodschappen aan filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel, doet hij verslag. 
 
Hij weet zeker dat als hij aangekomen is, hij kan ontspannen, naar school gaan en een nieuw leven beginnen. Maar eenmaal in België begint er een nieuwe game: de mind game. Hoe ga je als kind om met de enorme geestelijke druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten, en verontrustende berichten van het thuisfront? Een intieme documentaire over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen blootstaan. 

Deze voorstelling is Engels ondertiteld. Voor de hoofdfilm begint vertonen we de korte film 'When I Grow Up'.