Rainbow Night: Blue Jean

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren
Movie cover
Herkomst
Verenigd Koninkrijk
Gesproken taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Georgia Oakley
Lengte
97 minuten
Genre
drama
Cast
Kerrie Hayes, Rosy McEwen, Lucy Halliday
Jaar
2023
Vraag iemand mee

Iedere maand presenteren we in samenwerking met stichting Gooi en Vecht Inclusief de mooiste queer films in onze Rainbow Night. Op maandag 15 mei om 19.00 uur: een voorpremière van het prachtige Britse drama 'Blue Jean'. Voorafgaand aan de film is Politie Gooi en Vechstreek te gast voor een inleidend gesprek over mogelijke dilemma's en wat zij kunnen daarin kunnen betekenen. Zij stellen zich deze avond voor, vertellen over Politie voor Iedereen en zijn ook na de film aanwezig.

'Blue Jean' is het indrukwekkende speelfilmdebuut van de Britse regisseur en scenarioschrijver Georgia Oakley. De film laat zien dat er voor iedereen plaats is in de wereld. Ook als de samenleving obstakels opwerpt, kun je leren jezelf te zijn.
 
Jean (Rosy McEwen) is gymdocent op een middelbare school. Het is 1988 en de regering van Thatcher neemt een wet aan, die de promotie van homoseksualiteit verbiedt (Clause 28). Op school is Jean niet open over haar seksualiteit. Zo ver is ze zelf nog niet, maar deze nieuwe wet maakt het nu ook onmogelijk. Door de komst van een nieuwe leerlinge wordt Jean uiteindelijk toch gedwongen keuzes te maken. Blue Jean werd geselecteerd voor het Giornate degli Autori-programma van het Filmfestival van Venetië, waar het bekroond werd met de Publieksprijs. De film won vier British Independent Film Awards, waaronder die voor de Beste Hoofdrol en Beste Debuterend Scenarioschrijver.

'Blue Jean' is vanaf donderdag 25 mei dagelijks in het filmtheater te zien.