Sur l’Adamant

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Frankrijk
Regie
Nicolas Philibert
Lengte
109 minuten
Genre
documentaire
Cast
Jaar
2024
Vraag iemand mee

De Franse regisseur Nicolas Philibert, bekend van de zeer succesvolle documentaire Être et avoir, neemt je mee aan boord van een boot in Parijs waar patiënten met psychische problemen worden opgevangen. De empathische, tedere documentaire won de Gouden Beer in Berlijn.

De Adamant is een uniek verblijf. Dit drijvende gebouw aan de Seine in het hart van Parijs vangt volwassenen op die lijden aan een psychische stoornis. Het behandelende team biedt zo goed mogelijk weerstand aan de achteruitgang en ontmenselijking van de psychiatrie. Regisseur Philibert laat je kennismaken met de patiënten en verzorgers die elke keer opnieuw weer de strijd aangaan met hun dagelijkse realiteit.

De empathische documentaire won op het Internationale Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer. Het is zeldzaam dat de Gouden Beer wordt toegekend aan een een documentaire. De regisseur liet tijdens de uitreiking weten diep geraakt te zijn door de beslissing van de jury. “Ik heb geprobeerd om het zo discriminerende beeld dat wij vaak hebben van gekke mensen om te draaien”, zei Philibert nadat hij de prijs in ontvangst had genomen. “Ook als we ons niet met hen kunnen identificeren, wil ik dat we in staat zijn om op zijn minst te erkennen wat ons verbindt.”

"De film vermijdt clichés rond psychiatrische opvang, zoals woede-uitbarstingen of een focus op het bizarre en afwijkende. In Sur l’Adamant behoudt iedere bezoeker z’n eigenheid"

Trouw

"(…) Maar een politiek pamflet is Sur l’Adamant niet. Philibert is vooral geïnteresseerd in individuen, op een aanstekelijk open en zachtaardige manier. Geduldig observeert hij iedereen die een plek vindt in het dagcentrum. Alle verhalen zijn waardevol, laat hij zien."

Volkskrant

"“ In zijn met een Gouden Beer voor Beste Film bekroonde ‘Sur l’Adamant’ portretteert Nicolas Philibert de clientèle van een drijvende culturele dagopvang voor mensen met een psychische aandoening in hartje Parijs.”"

NRC