Tampopo (1985) | Filmfestival Hilversum | Film & Food

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren
Movie cover
Herkomst
Japan
Regie
Jûzô Itami
Lengte
114 minuten
Genre
drama
Cast
Ken Watanabe, Nobuko Miyamoto, Tsutomu Yamazaki
Jaar
2023
Vraag iemand mee

De geliefde klassieker ‘Tampopo’, die zijn tijd ver vooruit was, is digitaal gerestaureerd terug op het witte doek. Een verrukkelijke en onvergetelijke Japanse komedie, waarin alles wat het leven de moeite waard maakt wordt gevierd en bezien vanuit voedsel. 

Met zijn vrolijke vermenging van filmgenres en overweldigende aandacht voor eten verenigt regisseur Jûzô Itami filmliefhebber en foodie en brengt hij een lach op ieders gezicht.

Eetcafé-eigenares Tampopo staat er alleen voor sinds haar man overleed. Haar Ramen (Japanse noedelsoep) is niet best en haar eetcafé lijkt op sterven na dood. Vrachtwagenchauffeur Goro en zijn bijrijder Gun trekken zich haar benarde situatie aan en besluiten haar te helpen. Samen beginnen ze aan een epische zoektocht naar de perfecte Ramen. Eten wordt schaamteloos en met veel gevoel voor humor verbonden met seks, liefde, de dood, maar ook met bioscoopbezoek, het genot van streven naar perfectie en het belang van aandacht voor alles wat je doet.

Meerdere verhaallijnen lopen door elkaar. Onvergetelijk sensueel zijn de avonturen van de gangster en zijn lief die seks met voedsel mixen. Hilarisch en soms wonderschoon zijn de opeenvolgende scènes over hoe etiquette en rituelen ons leven en ons eten bepalen. Alles komt samen in het  verrassende romantische hoofdverhaal.

★★★★★ "Onovertroffen" "Meesterlijk" Trouw
★★★★★ "De enige echte noodle western" VPRO Cinema
★★★★ De Volkskrant