Taxi Driver (1976) | Klassieker

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren
Movie cover
Herkomst
Verenigde Staten
Gesproken taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Martin Scorsese
Lengte
114 minuten
Genre
crime
Cast
Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Harvey Keitel
Jaar
2019
Vraag iemand mee

Ter gelegenheid van de nieuwe film van Martin Scorsese, 'Killers of the Flower Moon', vertonen we in oktober ook éénmalig zijn meesterwerk ‘Taxi Driver’ uit 1976, met een fantastische hoofdrol van Robert De Niro. 

In ‘Taxi Driver’ trekt een taxichauffeur eenzaam ten strijde tegen de verloedering in de stad en draait daarin volledig door.

De slapeloze loner Travis Bickle (De Niro) neemt een baantje als taxichauffeur, en droomt er tijdens zijn nachtdiensten van om al het tuig dat zich ’s nachts op straat bevindt aan te pakken. Wanneer Travis de mooie jonge Betsy (Cybill Sheperd) ontmoet, raakt hij geobsedeerd door het idee de wereld te moeten redden. 

Martin Scorsese schildert een bijzonder grimmig portret van de New Yorkse taxichauffeur. De scène waarin Bickle (met Mohawk-hanenkam) tegen zijn spiegelbeeld staat te praten (‘You talkin’ to me?’), is klassiek geworden. Harvey Keitel, Jodie Foster (als tienerhoertje) en Cybill Shepherd maken hun opwachting in gedenkwaardige bijrollen. De film won de Gouden Palm in Cannes en kreeg vier Oscarnominaties: voor beste film, beste acteur (De Niro) en beste vrouwelijke bijrol (Foster) en beste originele score (Herrmann, postuum).

Deze voorstelling is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld.