Van de koele meren des doods (1982) | Klassieker

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Nederland
Regie
Nouchka van Brakel
Lengte
120 minuten
Genre
drama
Cast
Renée Soutendijk, Derek de Lint, Erik van 't Wout
Jaar
2023
Vraag iemand mee

Digitale 4K-restauratie van Nouchka van Brakels klassieke verfilming van Frederik van Eedens roman over het wel en wee van een vrouw uit de gegoede kringen (Renée Soutendijk) die de slagen van het lot ondergaat.

Nouchka van Brakels klassieke verfilming van Frederik van Eedens roman over het wel en wee van een vrouw uit de gegoede kringen die de slagen van het lot ondergaat. De film werd veelvuldig geprezen om het spel, camerawerk, art-direction en regie, en eindigde als het grootste kassucces van 1982 in de Nederlandse bioscopen. Met Renée Soutendijk – recentelijk gelauwerd – in de hoofdrol. Regisseur Van Brakel legde in haar verfilming van Van Eedens beroemde roman de nadruk op de positie van de vrouw in het patriarchaat.

Hedwig Marga de Fontayne (Renée Soutendijk) is mooi, intelligent en bemiddeld; haar levenslust richt zich op de mannen in haar omgeving, maar huwelijk noch affaires brengen haar geluk, een morfineverslaving doet haar als prostituee in de goot van Parijs belanden en, uiteindelijk, in een inrichting. Van Brakel schildert een doorleefd psychologisch portret van een vrouw die letterlijk gek wordt van het gebrek aan vrijheid in een door mannen gedomineerde wereld. Vrouwen die verandering willen in hun leven of in de maatschappij, stelde de regisseur in een interview, krijgen te maken met repressie.

Dat engagement en het maken van een schitterend gefilmde en aangeklede publieksfilm elkaar niet hoeven te bijten, bewijst Van Brakels interpretatie van Van Eedens roman. De film werd veelvuldig geprezen om het spel, camerawerk, art-direction en regie, en eindigde als het grootste kassucces van 1982 in de Nederlandse bioscopen.

In 2005 schonk producent Sigma Filmproductions (Matthijs van Heijningen, Guurtje Buddenberg) het beeld- en geluidsnegatief van Van de koele meren des doods aan Eye, als basis voor de digitale 4K-restauratie. Hoofdrolspeler Renée Soutendijk werd onlangs onderscheiden met een Gouden Kalf voor haar (hoofd)rol in Sweet Dreams (2023), Ena Sendijarevic’ kijk op het koloniale verleden in Nederlands-Indië. De film is ook beschikbaar met Engelse ondertitels.