War Pony

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren
Movie cover
Herkomst
VS
Gesproken taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Gina Gammell, Riley Keough
Lengte
115 minuten
Genre
drama
Cast
Jojo Bapteise Whiting, LaDainian Crazy Thunder
Jaar
2023
Vraag iemand mee

War Pony volgt twee jongens die opgroeien in het reservaat van de Lakota Oglala-stam.

★★★★ ‘Indrukwekkend regiedebuut (…) in gelijke mate pijnlijk, humoristisch, moedeloos makend en hoopvol. Een rijk drama zonder makkelijke oplossingen’ – de Volkskrant
★★★★ ‘Sterk drama over jonge inheemse Amerikanen’ – Trouw 

In het Pine Ridge Reservaat in de staat South Dakota wonen Matho en Bill, twee Oglala Lakota jongens. Bill is een 23-jarige jonge man en vader van twee kinderen bij twee verschillende vrouwen. Ondernemend als hij is, ziet Bill overal een kans om aan geld te komen, bijvoorbeeld met het fokken van poedels. Tijdens een van zijn betaalde klusjes ontmoet hij Tim, een rijke kalkoenhouder die een ranch heeft net buiten het reservaat en Bill een baantje aanbiedt. Ondertussen kan de 12-jarige Matho niet wachten om volwassen te worden en wil hij vooral gezien worden door zijn vader, die drugsdealer is. Diefstal, drugsdealen met zijn vader's voorraad, Matho en zijn vrienden werken zich steeds in de nesten. Hoewel Matho en Bill elkaar niet kennen, kruisen ze elkaars pad en blijken ze veel met elkaar gemeen te hebben.

'War Pony' is een realistisch drama en een intiem portret over het leven in het Pine Ridge Reservaat. Hoewel de film het regiedebuut is van Gina Gammell en Riley Keough, benadrukken ze dat de film een collectieve prestatie is in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap, die meeschreef aan het scenario en te zien is in de verschillende rollen. Dit draagt bij aan het authentieke karakter van de film, die tegelijkertijd een ode is aan het leven in het reservaat. 

Regisseurs Riley Keough en Gina Gammel wonnen de prestigieuze Caméra d’or in Cannes voor deze film. Ook won de poedel Beast de onofficiële Palm Dog tijdens het festival.