Cine Analoog

 

Dit najaar trappen we af met een nieuwe reeks filmspecials: Cine Analoog. In deze reeks vertonen we (moderne) klassiekers op 35 millimeter met onze analoge filmprojector!

Tegenwoordig verloopt de projectie van films in de meeste filmtheaters volledig digitaal. Ook onze filmvertoningen worden mogelijk gemaakt door laserprojectoren. Voor de introductie van digitale projectie werden films vertoond van enorme rollen celluloid met 35 millimeter film. Vanaf september starten we met een nieuwe maandelijkse reeks: Cine Analoog. We stoffen de prachtige oude projector, die het filmtheater zo lang trouw gediend heeft, af en vertonen maandelijks een moderne klassieker op 35 millimeter, in samenwerking met filmverzamelaar en -expert Adriaan Bijl.


Adriaan Bijl aan het woord
“Film is een grote fascinatie voor me. Dat was al zo voordat ik dertig jaar geleden afstudeerde aan de UU; filmwetenschap.

“Mijn passie voor celluloid? Die heeft te maken met de fotografische kwaliteit van de beelden-van-voor-de-pixels. En met de taken van een filmoperateur, die, door zoiets eenvoudigs als het scherpstellen van het beeld of het moment van het zaallicht dimmen, effect hebben op een succesvolle voorstelling. Dat is allemaal handwerk. Ik geniet ervan als mijn publiek zich kan laten meevoeren in het verhaal van de film. Het verhaal waar zo enorm veel mensen zich voor hebben ingezet om het op het filmdoek te ‘vertellen’.

“Omdat ik zo van film hou, ben ik ook verzamelaar. En woon ik in een huis dat is omgebouwd tot een bioscoop. Zo geniet ik ook thuis van film-op-celluloid.”

Adriaan Bijl

Films in Cine Analoog