Deze hartverwarmende Australische documentaire speelt zich af in een piepklein plaatsje in de prachtige Highlands van Schotland, waar al dertig jaar lang het wereldkampioenschap havermoutpap koken wordt gehouden.
In een klein dorpje in de Schotse Hooglanden komen kookliefhebbers van over de hele wereld samen om te strijden voor de titel Wereldkampioen Havermoutpap Koken.Een spurtle is een Schots houten gereedschap dat gebruikt wordt om pap, soepen en stoofschotels te roeren. De Golden Spurtle daarentegen is een jaarlijkse kookwedstrijd die 's werelds beste en slimste porridgemakers naar het bescheiden stadje Carrbridge (700 inwoners) brengt. Gewapend met alleen water, zout en haver voor de traditionele wedstrijd, bouwen de deelnemers – waaronder een tacochef uit Sydney, een CEO van een wellnesscentrum, een jonge hoopvolle kandidaat met oma's recept en twee ex-kampioenen – voort op een erfenis die is gegroeid sinds de oprichting van de prijs in 1994. Ondertussen overdenkt commissievoorzitter Charlie Miller deze erfenis terwijl hij op zoek is naar iemand die zijn plaats waardig is.
"A film to nourish the soul……its considerable charm and humour comes from an appetising combination of lovably eccentric characters, a sharp-eyed camera, a playful, bustling score and the glorious Scottish countryside…A deftly constructed crowd-pleaser with real breakout potential"
Screen International