Eenmalig te zien op zaterdag 14 december om 11.00 uur: Kouwe Koppen. Een caleidoscopische documentaire met materiaal van honderden gepassioneerde buitenzwemmers die hun persoonlijke verhalen en ervaringen delen. Na de film is regisseur Nicole van Damme te gast voor een nagesprek.
De film neemt de kijkers mee op een betoverende reis door de diverse wereld van buitenzwemmen, waarbij elke zwemmer een unieke filmische bijdrage levert die de essentie van hun zwemervaring vastlegt.Het belang van een goede mentale gezondheid wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. We zien dat mensen actieve, lichamelijke activiteiten gaan ondernemen om hun mentale gezondheid een boost te geven. Zo ook regisseur Nicole van Damme, die na een diagnose van een hoog cholesterolgehalte en de dreiging van diabetes in actie kwam. Ze begon met het buitenzwemmen en wilde graag veilig de winter door blijven zwemmen. Om hier meer over te weten te komen, werd ze lid een Nederlandse sociale media groep met maar liefst 10.000 buitenzwemmers. Gelijkgestemden, die met elk hun eigen reden in weer en wind buiten zwemmen. In deze groep plaatsen zij niet alleen dagelijks berichten over hun zwemprestaties en activiteiten, maar ook selfies. Door deze selfies raakte Nicole geïnspireerd om er portretten van te schilderen. Door met deze portretten bezig te gaan kwam zij steeds dichter bij het leven van de zwemmers. De unieke en persoonlijke verhalen intrigeerde zo dat Nicole vond dat er een film over moest komen. Ze is zelf begonnen met vloggen en heeft de buitenzwemmers in beweging gebracht om ook hun eigen zwemleven in beeld te brengen.
Dit had als gevolg dat honderden mensen hun filmpjes begonnen te delen in de groep. Enorm uiteenlopende filmpjes waarin zowel bevlogen, emotionele en intieme verhalen, beelden en gedichten gedeeld werden; hun leven en lijf zonder filters. In deze filmpjes werd duidelijk hoe belangrijk het zwemmen voor hen is: voor de één is het verbondenheid, fysieke uitdagingen op latere leeftijd of verbinding met de natuur terwijl het voor een andere steun biedt tijdens de rouwverwerking of helpt tegen depressie.
Terwijl de documentaire zich ontvouwt, worden we geïntroduceerd in het leven van verschillende buitenzwemmers, van jong tot oud, ervaren en beginners. De caleidoscopische film neemt ons mee in de persoonlijke verhalen van mensen die tijdens de film voor het eerst een winter door proberen te zwemmen, een man die z'n verslaving en depressie onder controle probeert te houden, een vrouw die uit een burn-out is gekomen door het koude water. Een weduwnaar die door het koude water overeind probeert te blijven na het diepe verdriet van het verlies van partner en een moeder en ondernemer die worstelt met alle ballen die ze in de lucht moet houden en de dagelijkse reset van het koude water nodig heeft om het hoofd boven water te houden. Onderliggend is het de poëzie die de verschillende lagen verbindt: de betoverde onderwaterbeelden, de mens en de natuur. Kouwe Koppen is een gelaagde feelgood movie en doorspekt met humor. Een film die deze tijd nodig heeft.