Over Roze Gesproken | Rainbow Week Special

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren
Movie cover
Herkomst
Nederland
Regie
Charlotte Maria
Lengte
39 minuten
Genre
documentaire
Cast
Jaar
2023
Kijkwijzer
Vraag iemand mee

In Over Roze Gesproken komen vier oudere LHBTI+‘ers samen in een knalroze ruimte. Op deze plek, die net zo veel woonkamer als archief is, delen ze hun levensverhalen met elkaar. De korte film is een hoopvolle, fantasierijke documentaire over het herwinnen van ruimtes waar de identiteit van roze ouderen niet wordt geaccepteerd. Eenmalig te zien tijdens de Hilversumse Rainbow Week met aansluitend een nagesprek met de makers. 

Deze documentaire, die tevens geselecteerd werd voor het Nederlands Film Festival, geeft een kijkje in de LHBTI+-geschiedenis van Rotterdam aan de hand van de verhalen van vier roze ouderen: lesbische activist Nell Broekhuizen, transman Jos Niesing en de getrouwde heterovrouw Tonny en homoman Arie van Dijk. Waar de verhalen van de vier hoofdpersonen op het eerste gezicht heel verschillend lijken, hebben ze duidelijk één ding gemeen. Nell, Jos, Tonny en Arie hebben allemaal moeten zoeken naar een ruimte waarin ze zichzelf konden zijn. Alle vier hebben ze de traditionele normen rondom familie, het geloof en het huwelijk moeten transformeren om daarin ruimte te vinden voor hun identiteit.

Over Roze Gesproken dient als herinnering aan de rijke maar slecht vastgelegde queer-geschiedenis van Rotterdam, maar vooral ook als inspiratie voor de huidige generatie queer-personen, die nog te vaak zonder goed zichtbare rolmodellen opgroeien.
De verhalen in deze documentaire demonstreren dat de strijd om ruimte waarin men zichzelf kan zijn niet enkel iets van nu is.

We organiseren alle onze Rainbow specials met de beste LHBTQI+ films in gezamenlijkheid met stichting Gooi en Vecht Inclusief. Lees hier meer over deze stichting en bekijk hier het programma van de Rainbow Week.  

Nagesprek 
Na afloop van de vertoning zijn filmmakers Charlotte Maria Schenk en Jorick Buurstra te gast voor een nagesprek over de totstandkoming van de film. Bij het nagesprek zal Valentine Kuypers van het Instituut voor Beeld en Geluid tevens aanwezig zijn om te vertellen over hun project Queering the Collections, waarme zij LHBTQI+ geschiedenissen zichtbaar willen maken. 

Tickets

do 12 okt