Gepubliceerd op 14 april 2025

Meivakantie voor jong & oud bij Filmtheater Hilversum

Zaterdag 26 april t/m maandag 5 mei is het meivakantie! Voor onze jongste bezoekers hebben we speciale kinderactiviteiten en -films op het programma staan. Natuurlijk is er ook van alles te zien voor volwassen, bijvoorbeeld tijdens 4 & 5 mei. Hieronder vind je een overzicht van de activiteiten deze meivakantie.

Speciaal voor onze jongste bezoekers

Pannenkoeken & Pyjamafilm

Op dinsdagochtend 29 april organiseren we weer een pannenkoekenontbijt waar je in je pyjama mag aansluiten, met aansluitend de nieuwe film van Fien & Teun. Ga mee op een echt piratenavontuur met Fien, Teun, Sem en alle dierenvriendjes in hun nieuwste bioscoopfilm! Met heel veel leuke – bekende en nieuwe – liedjes.

Twee spiksplinternieuwe kinderfilms – dagelijks te zien

Fien & Teun gaan op schattenjacht (3+)
Neefje Sem komt logeren bij Fien en Teun op de boerderij en daar hebben ze superveel zin in! Met zijn drietjes gaan ze op avontuur en natuurlijk mogen de dieren ook mee. Als ze nog maar net op weg zijn, doen ze al een grote ontdekking. Ze vinden een oude boot met een kist vol piratenkleding en… een schatkaart! Dat kan maar één ding betekenen: Het is tijd voor een schattenjacht!

Klik hier voor tickets voor Fien & Teun gaan op schattenjacht (3+)

De IJsbeerprins (6+)
Liv, een onbevreesd en nieuwsgierig meisje, droomt van een leven buiten het bos waar ze woont. Wanneer ze bevriend raakt met de mysterieuze ijsbeer Valemon, ontdekt ze dat de ijsbeer eigenlijk een vervloekte prins is. Liv schakelt de hulp in van haar dierenvrienden en begint aan een spannende reis om Valemon te redden.

Kinderworkshop AniMagie (3+)

Op woensdag 30 april organiseren we workshops AniMagie, voor kinderen vanaf 3 jaar. Ontwerp een karakter of kleur een bestaande in, aanschouw hoe we deze met AI omtoveren tot een dansende animatie. Jouw swingende creatie is met al zijn vrienden direct terug te zien in een fantasiewereld!

Vakantietips voor volwassenen

Pink Floyd at Pompeii – MCMLXXII (1972)

Deze baanbrekende concertfilm uit 1972, geregisseerd door Adrian Maben, is digitaal geremastered en voorzien van verbeterde audio. Opgenomen in de indrukwekkende ruïnes van het oude Romeinse amfitheater in Pompeii, toont de film Pink Floyd tijdens een intiem concert zonder publiek.

Te zien op zaterdag 26, zondag 27 en dinsdag 29 april.

10 Things I Hate About You (1999) | Cine Analoog (35mm)

Heerlijke jaren ’90 tienerklassieker, eenmalig te zien op 35mm! Jongens staan in de rij om Bianca (Larisa Oleynik) mee naar het schoolbal te nemen, maar van haar vader mag ze pas gaan als ook haar zus Katarina (Julia Stiles) een danspartner heeft. En Katarina is, in tegenstelling tot Bianca, niet populair bij de jongens, want ze heeft een scherpe tong en een goed stel hersens.

Woensdag 30 april om 18.45 uur.

The Salt Path

De langverwachte verfilming van Raynor Winns bestseller, met indrukwekkende rollen van Gillian Anderson en Jason Isaacs, gaat op donderdag 1 mei in première en is tijdens de meivakantie volop te zien in het Filmtheater. Echtpaar Raynor en Moth Winn bevinden zich in de herfst van hun leven wanneer ze onverwachts hun huis kwijtraken en Moth erachter komt dat hij ernstig ziek is.

Tip: Boek & Film op donderdag 8 mei
Op donderdag 8 mei organiseren we een Boek & Film-special rond The Salt Path met voorafgaand aan de film een inleiding door filmwetenschapper Gerlinda Heywegen. Klik hier voor meer informatie en tickets.!

Paul Verhoevens vierde Amerikaanse productie was omstreden, maar werd een klassieker. Michael Douglas en Sharon Stone zijn aan elkaar gewaagd in zijn mystery thriller over de bloedige moord op een popster in LA. Nick Curran (Michael Douglas) onderzoekt de moord. Hoofdverdachte is de vriendin van de zanger, Catherine Tramell (Sharon Stone), mystery thriller-schrijfster: ze lijkt nauwelijks aangedaan door de dood van haar minnaar.

Bij ons te zien op vrijdag 25 april en maandag 28 april!

4 & 5 mei specials

Klassieker | Hiroshima Mon Amour (1959)

Naoorlogse klassieker waarin een Franse actrice (Emmanuelle Riva) in Hiroshima verliefd wordt op een Japanse architect (Eiji Okada), naar een scenario van Marguerite Duras.De actrice en de architect delen een traumatisch oorlogsverleden: de vrouw had tijdens de oorlog een verhouding met een Duitse soldaat en werd als landverraadster opgepakt; de jonge architect heeft de verschrikkingen van de atoombom gezien.

Te zien op donderdag 1 en maandag 5 mei.

Quisling – The Final Days

Waargebeurd psychologisch portret van de laatste maanden in het leven van Quisling, minister-president van Noorwegen tijdens WOII, openlijk bewonderaar van Hitler en collaborateur met de Duitse bezetters.

Te zien op donderdag 1 mei en zondag 4 mei.

In het bezette Den Haag volgen we een verzetsgroep die tijdens haar operaties meer risico’s neemt, totdat leider Johan ontdekt dat er een verrader onder hen is. Ondertussen bereiden de Britten een bombardement voor die vreselijk misloopt in de ochtend van 3 maart 1945.

Met nagesprek met regisseur Wouter Hermans op zondag 4 mei.

Wit-Rusland, 1943: de SS van Heinrich Heydrich en Hitlers Wehrmacht houden huis onder de bevolking van de dorpjes van de uitgestrekte Sovjet-republiek. De vijftienjarige Florja is getuige van extreme misdaden; hij trekt op met de partizanen in het bos en raakt verzeild in zijn geboortedorp waar iedereen is uitgemoord. De doorstane gruwelen veranderen de vrolijke jongen in een vroegoude man.

Te zien op zondag 4 mei om 20.30 uur.

Op maandag 5 mei vertonen we historische documentaire Hilversum Bezet en Bevrijd, 1940-1945 uit 2022 opnieuw in onze filmzaal. Hilversum Bezet en Bevrijd, 1940-1945 geeft een indrukwekkend beeld van het dagelijkse leven in Hilversum tijdens de Duitse bezetting. Speciale aandacht krijgt de uitbundige wijze waarop de inwoners in mei 1945 hun bevrijders verwelkomen.

Nesjomme

Nesjomme volgt het fictieve personage Rusha, een jonge Joodse vrouw in Amsterdam in de periode tussen de twee wereldoorlogen. Haar verhaal, gebaseerd op echte getuigenissen en historische feiten, wordt verteld door brieven aan haar naar Nederlands-Indië geëmigreerde broer Max. In deze brieven beschrijft ze haar leven in de Jodenbuurt, haar familie en de veranderingen in de stad. De film verweeft archiefbeelden met Rusha’s verhalen en schetst zo een kleurrijk en ontroerend portret van de Joodse gemeenschap in het interbellum.

Te zien op maandag 5 mei om 12.00 uur.

In het kader van 80 jaar bevrijding kruipt filmmaker Koen van Groesen in de huid van zijn grootvader Michal Salewicz, die met de Poolse tankdivisie grote delen van ons land bevrijdde.

Na de eenmalige vertoning op maandag 5 mei om 18.45 uur is Van Groesen te gast voor een nagesprek over zijn film.