Augure

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
België, Frankrijk, Congo
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Baloji
Lengte
90 minuten
Genre
drama
Cast
Lucie Debay, Marc Zinga, Yves-Marina Gnahoua, Eliane Umire
Jaar
2024
Vraag iemand mee

Na achttien jaar keert Koffi terug naar zijn geboorteland Congo om er zijn zwangere vrouw aan zijn familie voor te stellen en de traditionele bruidsschat te betalen. De reünie verloopt echter niet zoals verwacht: hoewel Koffi met man en macht probeert de banden weer aan te sterken, is en blijft hij voor de gemeenschap een ‘teken van de duivel’.

Koffi lijkt zich moeilijk los te kunnen wrikken uit de diepgewortelde geloofsovertuigingen van zijn familie. Samen met andere ‘duivelskinderen’ besluit hij de vurige strijd aan te gaan om dit helse label van zich af te werpen. Augure is een bezwerend drama over identiteit, ontheemding en de hunkering naar acceptatie op de achtergrond van een magisch-realistisch Congo.

Het speelfilmdebuut van het Belgisch-Congolese multitalent Baloji werd geïnspireerd door het gewicht van zijn naam, dat in de koloniale tijd de beladen betekenis van ‘tovenaar’ kreeg. Naast de regie en het scenario verzorgde Baloji ook de kostuums en nam hij vier gloednieuwe albums op bij de film, gebaseerd op de hoofdpersonages. Het visueel verbluffende resultaat werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize en won internationaal nog vele andere prijzen.

"Een meeslepend en fascinerend experiment met vaak prachtige beelden"

NRC

"Onder de overvloed aan visuele magie vertelt hij een knap verhaal over complexe identiteiten"

de Volkskrant

"Baloji’s virtuoze talent stroomt ook door ‘Augure’, zijn sublieme langspeelfilmdebuut"

Humo