I Am the River, The River is Me

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Nederland, Noorwegen
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Petr Lom
Lengte
88 minuten
Genre
documentaire
Cast
Jaar
2024
Vraag iemand mee

De Whanganui Rivier in Aotearoa/Nieuw Zeeland kreeg in 2017 als eerste rivier ter wereld dezelfde rechten als de mens. Dit was het resultaat van een ruim 150 jaar lange juridische strijd van de Maori, die de rivier zien als hun voorouders, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen.

Ned Tapa, de Maori voogd van de rivier, neemt de filmmakers, internationale watervertegenwoordigers en activisten mee op een vijfdaagse kanotocht op de indrukwekkende rivier. Terwijl rivier en reizigers organisch samen stromen, is er zowel lichtheid, humor, als ruimte voor heling van de echo’s van het koloniale verleden.

I Am The River, The River Is Me is meer dan een reis door een adembenemend landschap en een samenleving die zo ver af lijkt te staan van onze Westerse – het is een call for action, een oproep om waardesystemen ten aanzien van natuur en gemeenschap te herzien in het belang van al het toekomstig leven op aarde.

‘I feel it is my job to ensure that what I’ve been given, I hand on to others.’
– Ned Tapa (Whanganui)

"Een meanderende reis vol kronkels en vertakkingen die een perfecte bodem blijkt voor ongedwongen, maar indringende gesprekken"

Parool

"De rivier blijft de hoofdpersoon van de film, fraai gefilmd en altijd aanwezig"

de Volkskrant