A New Kind of Wilderness | SENVER

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Noorwegen
Gesproken taal
Noors, Engels
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Silje Evensmo Jacobsen
Lengte
84 minuten
Genre
documentaire
Cast
Jaar
2024
Kijkwijzer
vanaf 12 jaarAngst
Vraag iemand mee

In de uitgestrekte Noorse wildernis moeten vijf familieleden omgaan met verdriet en wat ‘thuis’ betekent na het verlies van hun moeder, die het gezin bij elkaar hield.

De familie Payne, die centraal staat in deze documentaire van de Noorse Silje Evensmo Jacobsen, lijkt de idyllische pastorale droom te beleven. Maria en Nik nemen hun vier kinderen mee op natuurwandelingen, leren ze landbouwvaardigheden en geven ze thuisonderwijs zonder dat er een videoscherm in de buurt is. Ondertussen ondergaat moeder Maria die chemotherapie-injecties. Wanneer zij overlijdt laat ze een gapende wond achter in een rouwende familie. 

Terwijl vader Nik worstelt om hun levensstijl gaande te houden, trekt de oudste dochter, Ronja, in bij haar biologische vader en laat haar jongere halfbroers en zussen achter bij hun vader. Nik, een Britse expat, komt in financiële problemen terecht, schrijft zijn kinderen met tegenzin in op een openbare school en spreekt de wens uit om terug te keren naar Engeland.

Deze documentaire dringt niets op over duurzaam leven: de Paynes bezitten tenslotte een auto, slachten dieren en gebruiken wifi. Regisseur Jacobsen focust op het omgaan met een tragedie, waarbij hij zich het meest aangrijpend concentreert op Ronja en haar zusje Freja, die niet alleen rouwt om hun moeder, maar ook om het verlies van haar enige overgebleven vrouwelijke familieband.

Deze ontroerende, melancholische documentaire laat effectief zien hoe gemengde gezinnen nieuwe wegen kunnen inslaan, zelfs als hun poolster opbrandt.

Winnaar van de World Cinema – Documentary Grand Jury Prize op Sundance 2024.

Tickets

do 29 aug