Banel & Adama

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Senegal, Frankrijk
Gesproken taal
Frans, Pulaar
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Ramata-Toulaye Sy
Lengte
87 minuten
Genre
drama
Cast
Mamadou Diallo, Khady Mane
Jaar
2023
Vraag iemand mee

De Frans-Senegalese regisseur Ramata-Toulaye Sy maakte in de traditie van de Afrikaanse cinema een tijdloos en betoverend liefdesverhaal waarin het klassieke Romeo en Julia verhaal doorklinkt.

Een hartverscheurend liefdesverhaal dat zich afspeelt in een afgelegen dorp in Noord-Senegal. Het noodlot slaat toe wanneer de echtgenoot van Banel in een put valt en overlijdt. Volgens de tradities moet diens broer, Adama, zijn plaats innemen. Voor Banel is dit een welkome wending, want van jongs af aan is zij verliefd op Adama. Naarmate de twee steeds onafscheidelijker worden, begint Adama zijn plichten als dorpshoofd te verzaken. De geliefden dromen ervan om hun leven in het dorp achter zich te laten en zich in een verlaten huis buiten het dorp te vestigen. Maar wanneer een periode van extreme droogte aanbreekt, slaat de stemming onder de dorpsbewoners om en worden hun plannen gedwarsboomd. Met de verwoestende droogte slaat bij Banel de waanzin toe. Haar voortdurend verliefde gefluisterde mantra "Banel en Adama” krijgt meer en meer de klank van een vloek.

Banel & Adama is een tijdloos en betoverend liefdesverhaal. Een moderne vertelling waarin het klassieke Romeo en Julia verhaal doorklinkt. De Frans-Senegalese regisseur Ramata-Toulaye Sy maakt als enige debutant haar succesvolle opwachting in de competitie van Cannes in 2023. De prachtige beelden en aangrijpende momenten staan in de traditie van de Afrikaanse cinema. De film biedt belangrijke inzichten over gemeenschap, de rol van vrouwen en de klimaatcrisis.

"Een dromerige maar opvallend krachtige film, met een flinke scheut magisch-realisme"

de Volkskrant

"Knappe, beeldschone scènes maken het Senegalese landschap bijna voelbaar"

NRC

"Prachtig geschoten vertelling van debuterend regisseur Ramata-Toulaye Sy"

VPRO Cinema