Drawing a Line | Movies that Matter on Tour

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
India
Gesproken taal
Engels
Ondertiteling
Engels
Regie
Sama Pana
Lengte
73 minuten
Genre
documentaire
Cast
Rachita Taneja
Jaar
2024
Vraag iemand mee

Portret van de jonge Indiase cartoonist Rachita Taneja, die vervolging en censuur tegengaat met humor en eerlijkheid. Te midden van toenemende onderdrukking van vrijheid van meningsuiting, neemt ze het op tegen de, Hindoenationalistische ideologie van de Modi-regering. Deels geanimeerd door Rachita in haar minimale, bedrieglijk eenvoudige stijl. Met nagesprek met politiek tekenaar en illustrator Bas van der Schot. 

‘Je moet een kopie van het script naar mijn advocaat sturen,’ zegt Rachita Taneja tegen de filmmaker aan het begin van Drawing a Line. De reden: Rachita heeft juridische problemen vanwege cartoons over het Hooggerechtshof. Het leidde tot een beschuldiging van ‘minachting van de rechtbank’, waarvoor ze mogelijk naar de gevangenis moet. Haar advocaat adviseert haar dringend de cartoons niet in de film te tonen of hun inhoud te bespreken. ‘Het zijn gewoon potloodfiguurtjes,’ zegt ze verbouwereerd. ‘Waarom praat de hoogste rechtbank in de grootste democratie ter wereld over mijn potloodfiguurtjes? 

Rachita’s Sanitary Panels is een populaire cartoonserie die bekendstaat om zijn scherpe sociaal-politieke commentaar. De serie heeft veel fans onder jonge, liberale Indiërs. Terwijl ze wacht op de uitkomst van de rechtszaak, zoekt Rachita begeleiding en steun bij gelijkgestemde individuen die bezig zijn hun stemmen te laten horen. De film verkent Rachita’s innerlijke wereld en haar creatieve proces, en schetst tegelijk een dystopisch verhaal waarin de vrijheid van meningsuiting snel afbrokkelt.

Movies that Matter on Tour
Iedere maand presenteren we in samenwerking met Movies that Matter en de lokale Amnesty Internationalgroep een film over mensenrechten. Bij deze vertoning organiseert de lokale Amnesty Internationalgroep een inleiding of nagesprek. Bij deze voorstelling is Bas van der Schot te gast voor een nagesprek. Bas is politiek tekenaar/illustrator. Hij publiceert zijn werk onder meer in de Volkskrant.