Eureka | Previously Unreleased

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Argentini├ź, Mexico, Portugal, Frankrijk, Duitsland, Nederland
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Lisandro Alonso
Lengte
147 minuten
Genre
drama
Cast
Jaar
2023
Kijkwijzer
GeweldGrof taalgebruikvanaf 16 jaar

Let op! Deze film is voor 16 jaar en ouder.

Vraag iemand mee

Een archetypische cowboy (Viggo Mortensen) sjokt een archetypisch westernstadje binnen op een archetypische wraakmissie. Wacht, dit is niet de film waar we naar kijken; dit is ‘maar’ een film in een film die ons vervolgens naar een hedendaags Native-American reservaat transporteert. Hier wordt de inheemse politieagente Aliana geconfronteerd met de uitwassen—geweld, openbare dronkenschap—van de uitzichtloze armoede.

Aliana's nichtje Sadie ziet maar één uitweg uit de misère: een toverdrankje van haar grootvader dat nieuwe dimensies opent. Daarna verplaatst de handeling zich naar het Braziliaanse regenwoud anno 1974, waar de bevolking het al niet veel beter vergaat dan in de VS, in welk tijdperk ook.

Eureka lijkt op papier een film die een overdaad aan plot bevat, maar openbaart zich in de praktijk als een dromerige en meanderende bespiegeling over de ‘ander’. Een ander die zich in het beste geval tegen onwetendheid en in het slechtste geval tegen vijandigheid moet verweren. De Argentijnse regisseur Lisandro Alonso schept in deze film zijn eigen magisch-realistische werkelijkheid, met een beschouwende rol voor een Jabiru-ooievaar. Een imponerend, sierlijk schepsel dat met zijn grijszwarte hals en dito bek voor een wonderbaarlijk schouwspel zorgt.

'Alsof John Ford, David Lynch en Apichatpong Weerasethakul samen een film draaiden en Lisandro Alonso er dan mee aan de haal ging,’ schreef Filmfestival Gent over deze film.

Voor deze film werkte Alonso, na Juaja (2014), voor de tweede keer samen met acteur en regisseur Viggo Mortensen. Mortensen bracht Alonso in contact met de bewoners van het Pineridge-reservaat in South-Dakota, waar een groot deel van de film werd opgenomen.

Lisandro Alonso's allereerste film was La libertad (2001). Sinds dat debuut is hij uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de nieuwe Argentijnse cinema. Eureka is zijn zesde, nauwelijks te classificeren film. Alonso combineert zijn unieke visie met poëzie en filosofie in een film waarin niet-professionele acteurs optreden naast beroemdheden als Viggo Mortensen, Chiara Mastroianni en Maria de Medeiros. De creative producer is de Nederlandse producent Ilse Hughan, die al meer dan twintig jaar films maakt met Alonso, van Los muertos tot en met Eureka, en nu samen met hem aan La libertad dos werkt. Eureka ging in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes.

Previously Unreleased
Iedere zomer presenteert Eye Filmmuseum tien films die te zien waren op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar de Nederlandse filmzalen niet bereikten. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een selectie van tien bijzondere films naar Nederland haalt. Kijk hier welke films wij nog meer vertonen. 

Tickets

do 18 Jul

zo 21 Jul