Indië Verloren…

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Nederland
Regie
In-Soo Radstake
Lengte
105 minuten
Genre
documentaire
Cast
Jaar
2023
Vraag iemand mee

In Indië Verloren... onthult regisseur In-Soo Radstake hoe de Nederlandse overheid decennialang het frame van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië in stand hield door middel van propaganda. Met nagesprek op vrijdag 12 januari. 

Nagesprek met regisseur 
Op vrijdag 12 januari is regisseur In-Soo Radstake te gast voor een nagesprek na afloop van de film. 

De wijze waarop de Nederlandse overheid de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en het daaropvolgende geweld (1945-1950) presenteerde, toont hoe groot de kracht van beeldvorming is. Driekwart eeuw later strijden verschillende percepties van de gebeurtenissen nog altijd om voorrang.

Met een brede blik onderzoekt filmmaker In-Soo Radstake een veelheid aan perspectieven, waaronder die van de Nederlandse overheid, militairen in het Nederlandse en Nederlands-Indische leger, Indonesische onafhankelijkheidsstrijders, de internationale gemeenschap en verschillende bevolkingsgroepen in het voormalige Nederlands-Indië. Ook de Bersiap komt aan bod, een onderbelichte periode waarin diverse groepen burgers collectief werden aangemerkt als tegenstanders van de onafhankelijkheidsstrijd.

Uitgebreide gesprekken met experts in binnen- en buitenland geven inzicht in de complexe verhoudingen in het voormalige Nederlands-Indië. Archiefbeelden, waarvan sommige pas decennia na dato werden ontdekt, vertellen niet alleen een verhaal over dekolonisatie maar vormen ook een kroniek van onze omgang met het verleden.

"Messcherp en urgent"

NRC Handelsblad

"Eerder nieuwsgierig dan beschuldigend van toon"

de Volkskrant