Kunstroof

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Nederland
Regie
Jorien van Nes
Lengte
100 minuten
Genre
documentaire
Cast
Jaar
2024
Kijkwijzer
Vraag iemand mee

Een van de meest bizarre kunstroven ooit, vier Roemeense mannen stelen in 2012 zeven wereldberoemde meesterwerken uit de Rotterdamse Kunsthal. De schilderijen zijn miljoenen waard, maar blijken waardeloos in handen van de onervaren kunstdieven. De hybride film Kunstroof reconstrueert op basis van politieverhoren de gebeurtenissen in al zijn spannende details. Wat is eigenlijk de waarde van kunst?

In de vroege ochtend van 16 oktober 2012 heeft een groep jonge Roemeense vrienden 2 minuten en 48 seconden nodig om zeven waardevolle kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam te stelen. In goedkope tassen proppen ze werken van Lucian Freud, Paul Gauguin, Meijer de Haan, Henri Matisse, Pablo Picasso en Claude Monet. Het is een van de meest bizarre kunstroven ooit, niet alleen vanwege het schijnbare gemak waarmee de jonge mannen erin slagen de topstukken uit het museum te ontvreemden, maar meer nog door de dramatische ontknoping als blijkt dat de jongens de schilderijen aan de straatstenen niet kwijt kunnen.

Gebaseerd op transcripties van politieverhoren reconstrueert de hybride film Kunstroof deze spraakmakende diefstal in al zijn spannende details, de zoektocht naar de gestolen werken, en de twijfel of ze nog wel bestaan. Wat is hun werkelijke waarde, en wat betekent het dat deze kunstwerken verloren zijn?
 


"Fascinerend en verrassend totaalbeeld van de klungelige diefstal uit de Kunsthal in 2012"

de Volkskrant

"Vlot verteld, bitterzoet verhaal"

NRC