Le gang des Bois du Temple | Previously Unreleased

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Frankrijk
Gesproken taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Rabah Ameur-Zaïmeche
Lengte
113 minuten
Genre
misdaad
Cast
Jaar
2022
Kijkwijzer
vanaf 12 jaarGeweldGrof taalgebruikAngst
Vraag iemand mee

Een roofoverval in de periferie van Parijs leidt tot een tragedie, in een film waarin de realiteit hard afrekent met de droom van een beter bestaan.

Voor zijn film over een bende overvallers uit de banlieue die boven zijn macht grijpt, liet regisseur Rabah Ameur-Zaïmeche zich inspireren door klassieke genres als de heist-film, wraakfilm en sociaal-realistisch drama. Met de nadruk op dat laatste. Ze groeiden samen op, de vrienden uit een grauwe Parijse voorstad. De een heeft al een gezin, de ander staat op punt van trouwen. Mannen aan de onderkant van de samenleving die in één klap rijk hopen te worden. Het doelwit is een auto die een fortuin vervoert. De overval slaagt, maar de eigenaar van de buit, een Arabische prins, laat het er niet bij zitten en stuurt zijn beulen op de gang af.

De van oorsprong Algerijnse Ameur-Zaïmeche, zelf opgegroeid in een Parijse banlieue, laat er geen twijfel over bestaan bij welke van de twee partijen zijn sympathie ligt. Huisvader Bébé en zijn kornuiten zijn eerder jongens die het kattenkwaad niet zijn verleerd dan doorgewinterde misdadigers. Terwijl ze duiven voeren, bespreken ze opgewonden hun toekomstplannen. Bij een eettentje langs de weg ruimen ze keurig hun stoelen op. En respect is er voor buurman en ex-militair Pons, die onlangs zijn moeder heeft verloren en zich noodgedwongen in de ongelijke strijd mengt. 

Gaandeweg ontpopt deze zo zorgeloos begonnen heist-film zich tot een grimmige reflectie op een maatschappij waarin de macht van het kapitaal zich genadeloos laat gelden. Meer Ken Loach dan Heat. Deze onconventionele genrefilm was een verrassende titel in de Forum-sectie van de Berlinale van 2023 en stond op nummer 9 op de Cahiers du Cinéma-lijst van beste films van 2023.

Previously Unreleased
Iedere zomer presenteert Eye Filmmuseum tien films die te zien waren op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar de Nederlandse filmzalen niet bereikten. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een selectie van tien bijzondere films naar Nederland haalt. Kijk hier welke films wij nog meer vertonen. 

Tickets

do 11 Jul

zo 14 Jul