Mal Viver | Previously Unreleased

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Portugal, Frankrijk
Gesproken taal
Portugees
Ondertiteling
Nederlands
Regie
João Canijo
Lengte
127 minuten
Genre
drama
Cast
Jaar
2023
Kijkwijzer
Grof taalgebruikAngstvanaf 9 jaar
Vraag iemand mee

In het eerste van een beklemmend tweeluik dat zich in hetzelfde hotel afspeelt, halen drie generaties moeders en dochters elkaar het bloed onder de nagels vandaan.

Als kind kwam hij er met zijn ouders; als volwassene keerde regisseur João Canijo er terug. Een hotel nabij het Portugese Oporto waar hij het benauwende verhaal situeerde van drie generaties moeders en dochters die elkaar het bloed onder de nagels vandaan halen. Wie dacht dat het Overlook Hotel uit Stanley Kubricks Stephen King-verfilming The Shining het summum van boosaardigheid vertegenwoordigde, heeft nog niet ingecheckt in het Portugese hotel uit Mal Viver. Overigens zijn het hier door en door menselijke en geen bovennatuurlijke zaken die een verblijf tot een hel maken. In het eerste, op zichzelf staande deel van een tweeluik maken we kennis met eigenares Sara, haar dochter Piedade en kleindochter Salomé, aangevuld met Piedades zus Raquel en manusje van alles Angela.

Centraal staat een ernstig verstoorde moeder-dochterverhouding die als een virus van generatie op generatie lijkt overgesprongen. In deel twee, met de gespiegelde titel Viver Mal, zal blijken dat ook de schaarse klandizie van het hotel met forse intergenerationele conflicten kampt. Regisseur Canijo giet zijn intense psychologische drama in een gestileerde vorm, waarin lange takes en spiegelende ruiten de suggestie versterken dat de personages zichzelf in een glazen kooi hebben opgesloten, waar ongeneeslijk oud zeer de giftige atmosfeer bepaalt. Dat alles bondig samengevat door mater familias Sara wanneer deze haar dochter Piedade toevoegt: "Alles wat jij aanraakt sterft. Mal Viver draaide in de competitie van Berlijn en won een Zilveren Beer, 'spiegelfilm' Viver Mal was op hetzelfde festival onderdeel van Encounters, de tweede competitie. 

Tickets

do 22 aug

zo 25 aug