Moving (1993) | Klassieker

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Japan
Gesproken taal
Japans
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Shinji S├┤mai
Lengte
125 minuten
Genre
drama
Cast
Kiichi Nakai, Junko Sakurada, Tomoko Tabata
Jaar
1993
Kijkwijzer
vanaf 12 jaarGeweldGrof taalgebruikAngstDrugs- en/of alcoholmisbruik
Vraag iemand mee

Achtstegroeper Renko, ziet haar ouders scheiden, maar zoekt haar eigen, onverstoorbare weg in Shinji Sômai’s 4K-gerestaureerde coming-of-age-klassieker die op het filmfestival van Venetië werd uitgeroepen tot Beste Restauratie.

Wanneer haar ouders uit elkaar gaan en haar vader Kenichi het ouderlijk huis verlaat, blijft de twaalfjarige Renko (Tomoko Tabata) alleen achter met haar moeder Nazuna in Kyoto. Terwijl Nazuna nieuwe regels voor hun leven samen opstelt, maakt Renko haar eigen plannen. Alle veranderingen in het gezin vinden op haar voorwaarden plaats. Moving is een aangrijpend familiedrama en een onconventionele coming-of-age-vertelling; Renko blijkt een zeer eigenzinnig tienermeisje dat onverstoorbaar haar eigen pad kiest.

Somai filmt in lange takes, waarin de acteurs alle ruimte krijgen om te schitteren. De vertelling laveert tussen ernst en humor, met een magisch-realistische ondertoon, tegen de achtergrond van een traditioneel vuurwerkfestival.

Regisseur Shinji Somai (1948 - 2001) trad op de voorgrond in de jaren tachtig, toen het Japanse studiosysteem instortte en onafhankelijke regisseurs de ruimte kregen. Hij regisseerde dertien speelfilms, vooral binnen het genre ‘seishun eiga’ (jeugdfilm). Behalve de lange takes is ook het gebruik van de elementen een belangrijk stijlelement in Somais films; tyfoons en stortbuien verbeelden de emotionele turbulentie van opgroeiende kinderen in een chaotische omgeving. Gevierde filmauteurs als Hirokazu Kore-eda (Monster, Shoplifters) en Ryusuke Hamaguchi (Drive My Car) beschouwen Shinji Somai als inspirerend voorbeeld; toch zijn Somais films buiten Japan nagenoeg onbekend.

Met de uitbreng van de 4K-restauratie van Moving (Ohikkoshi) – op het filmfestival van Venetië uitgeroepen tot Beste Restauratie – is deze gelauwerde klassieker ("Een meesterwerk", oordeelde Le Monde) voor het eerst te zien in Nederland.

Tickets

zo 2 Jun