Navalny

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
VS
Regie
Daniel Roher
Lengte
98 minuten
Genre
documentaire
Cast
Alexei Navalny, Yulia Navalnaya, Dasha Navalnaya
Jaar
2022
Vraag iemand mee

Op 16 februari bereikte ons het vreselijke nieuws dat Aleksej Navalny overleden is in gevangenschap in Rusland. Daarom brengen we deze documentaire over hem nog een keer terug naar ons filmdoek. Een verbijsterende, must-see documentaire over Navalny; huiveringwekkend en meeslepend als de beste spionage-thriller, bloedserieus in zijn strijd tegen het autoritaire regime.

★★★★ "De film heeft alles van een documentaire-thriller" - NRC
"Verbijsterende thriller" - de Volkskrant

De documentaire volgt Aleksej Navalny in de nasleep van zijn vergiftiging in augustus 2020, terwijl hij agressief probeert te bewijzen wie er achter zijn moordaanslag zit.

In augustus 2020 maakte een vliegtuig dat van Siberië naar Moskou vloog een noodlanding. Eén van de passagiers, de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, was doodziek. Hij werd naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht en uiteindelijk geëvacueerd naar Berlijn, waar artsen bevestigden dat hij was vergiftigd met Novichok, een zenuwgas dat eerder betrokken was bij aanvallen op andere tegenstanders van de Russische regering. President Vladimir Poetin ontkende elke betrokkenheid. Navalny overleefde niet alleen de vergiftiging, maar ging zodra hij weer een beetje hersteld was in de tegenaanval.

Samen met een zeer vasthoudende Bellingcat-onderzoeker, verschillende nieuwsoutlets en zijn eigen team ging Navalny op zoek naar bewijs van de betrokkenheid van het Kremlin. Zijn beslissing om na de bloedstollende zoektocht die daarop volgt toch nog terug te keren naar Rusland, is ongelofelijk en indrukwekkend.

Regisseur Daniel Roher had het geluk precies op het goede moment met zijn camerateam ter plekke te zijn. Hij was erbij toen Navalny herstelde, samen met zijn vrouw en dochter in Duitsland. Hij trof hem op zijn kwetsbaarste en tegelijkertijd meest rustige moment. Het levert intieme momenten op met deze bijzondere en volhardende familie. Een must-see documentair portret om inzicht te krijgen in het hoofd van de moedige en charismatische oppositieleider.