Spoorloos (1988) | Klassieker

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Frankrijk, Nederland
Regie
George Sluizer
Lengte
107 minuten
Genre
thriller
Cast
Bernard-Pierre Donnadieu, Gene Bervoets, Johanna Ter Steege
Jaar
1988
Kijkwijzer
vanaf 16 jaar
Vraag iemand mee

Vanaf donderdag 13 juni is Spoorloos uit 1988 weer enkele keren bij ons te zien. Psychothriller van George Sluizer gebaseerd op de korte roman Het gouden ei van Tim Krabbé. In 1988 werd de film bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Lange Speelfilm en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

Op vakantie in Frankrijk verliest Rex zijn vrouw even uit het oog. Bij een benzinestation gaat zij wat inkopen doen, waarna hij haar niet meer terug kan vinden. Jarenlang blijft haar vriend wanhopig op zoek naar haar. Dit trekt de aandacht van de moordenaar van zijn verdwenen vriendin. Haar ontvoerder doet een aanbod: als hij echt wil weten wat er met zijn vrouw is gebeurd, zal hij hetzelfde huiveringwekkende lot moeten ondergaan. Wat volgt is een onvervalst machtsspel.
 
Spoorloos was Sluizers grote doorbraak. De roem van deze film reikte tot in Amerika, waar hij door critici als ‘Hitchcock-waardig’ werd beschouwd. Vier jaar later mocht hij er de remake The Vanishing (1993) maken. In Hollywood maakte Sluizer nog de thriller Crimetime (1996). 


"Klassieker... het beste wat in Nederland ooit op thrillergebied is gemaakt..."

VPRO Cinema

Tickets

do 13 Jun

zo 16 Jun