The Boy and the Heron

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Japan
Gesproken taal
Japans
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Hayao Miyazaki
Lengte
125 minuten
Genre
animatie
Cast
Jaar
2023
Vraag iemand mee

Met deze ontroerende animatiefilm heeft de Japanse meesterverteller en medeoprichter van animatiestudio Studio Ghibli, Hayao Miyazaki (Spirited Away, My Neighbor Totoro), opnieuw een prachtig sprookje uit zijn hoge hoed getoverd - en de Oscar voor Beste Animatiefilm in de wacht gesleept! 

Miyazaki’s nieuwste en mogelijk laatste film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en is een semi-autobiografische fantasie over leven, dood en schepping. We volgen Mahito, een jonge knul die de dood van zijn moeder probeert te verwerken. Het eerste shot is meteen goed voor een flinke dosis kippenvel. Nadat hij met zijn vader is verhuisd, ontdekt hij een wereld die wordt gedeeld door de levenden en de doden, waar de dood tot een einde komt en het leven een nieuw begin vindt. Zo behandelt de film weer grote thema’s zoals liefde, vriendschap, de dood en oorlog – wat Miyazaki vaker deed.

Miyazaki brak definitief door in het westen dankzij het grote succes van Spirited Away (door de Volkskrant een meesterwerk genoemd), een animatiefilm die in 2003 bij de 75e Oscaruitreiking ook werd bekroond als Beste Animatiefilm. In Japan werd de film zo druk bezocht dat hij de film Titanic van de eerste plaats verdrong.

"Magistraal niveau van verfijnde magie"

de Volkskrant

"Fascinerende, ongrijpbare afscheidsfil"

NRC Handelsblad