The Favourite (2018)

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Verenigd Koninkrijk, VS
Gesproken taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Yorgos Lanthimos
Lengte
120 minuten
Genre
drama
Cast
Emma Stone, Joe Alwyn, Mark Gatiss, Nicholas Hoult, Olivia Colman, Rachel Weisz
Jaar
2018
Vraag iemand mee

Ter ere van Poor Things, de nieuwe film van de eigenzinnige regisseur Yorgos Lanthimos (‘The Lobster’, ‘The Killing of a Sacred Deer’) vertonen we zijn eerdere films in februari. ‘The Favourite’ vertelt het waargebeurde verhaal over de Britse Queen Anne en de twee hofdames die om haar aandacht vechten. Olivia Colman won voor haar rol de Golden Globe én Oscar voor Beste Actrice!

Het begin van de 18e eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. De emotioneel onevenwichtige koningin Anne (Olivia Colman, ‘Broadchurch’) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz, ‘The Mercy’, ‘The Lobster’) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en woede-uitbarstingen. De nieuwe dienares Abigail (Emma Stone, ‘La La Land’) dient zich aan en ziet haar kans schoon om weer terug te keren in de aristocratische kringen. Sarah is onder de indruk van haar charme, totdat Abigail zich gaat ontfermen over de tragische koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen.

‘The Favourite’ ging in première op het Filmfestival van Venetië, waar Olivia Colman de prijs voor beste actrice in de wacht sleepte. Het is de tweede keer dat regisseur Lanthimos samenwerkt met Oscarwinnares Rachel Weisz; eerder schitterde ze in ‘The Lobster’.

"Alles in deze film klopt"

VPRO Cinema

"Verschrikkelijk grappig en oneindig tragisch"

de Volkskrant

"Een heerlijke vileine machtsstrijd"

NRC Handelsblad

"Colman, Weisz en Stone zijn alle drie uitstekend"

The Guardian