They Shot the Piano Player

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Spanje, Frankrijk, Nederland
Gesproken taal
Engels, Portugees en Spaans
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Fernando Trueba, Javier Mariscal
Lengte
104 minuten
Genre
animatie
Cast
Jeff Goldblum, Caetano Veloso en Vinicius de Moraes
Jaar
2024
Vraag iemand mee

Hoe kon de Braziliaanse jazzpianist Tenório Jr. in 1976 op raadselachtige wijze in Buenos Aires verdwijnen? De Amerikaanse muziekjournalist Jeff Harris (Jeff Goldblum) gaat op zoek naar de waarheid. In kleurrijke animatie wordt hier het verhaal verteld hoe een muzikale revolutie stukliep op militair geweld.

In They Shot The Piano Player duikt de fictieve New Yorkse muziekjournalist Jeff Harris, gespeeld door Jeff Goldblum, in het mysterie rond de verdwijning van de getalenteerde Braziliaanse pianist Tenório Jr. De film werpt een licht op het feestelijke ontstaan van de wereldberoemde Bossa Nova-beweging in Latijns-Amerika en volgt Harris' zoektocht naar antwoorden met boeiende interviews met muziekiconen zoals João Gilberto, Caetano Veloso, Gilberto Gil en Vinicius de Moraes. Te midden van een tijd van creatieve vrijheid belicht de film een cruciale periode in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis in de jaren '60 en '70, net voor het continent overspoeld werd door totalitaire regimes.

Gerenommeerd regisseur en Oscarwinnaar Fernando Trueba, bekend van "Belle époque", slaat opnieuw de handen ineen met de getalenteerde kunstenaar en striptekenaar Javier Mariscal voor deze kleurrijke animatiedocumentaire. De film, doordrenkt met aanstekelijke muziek en levendige beelden, biedt een meeslepende reis door de fascinerende geschiedenis van Latijns-Amerikaanse muziek.

"Kleurrijk geanimeerde documentaire"

VPRO Cinema

"Ode aan spoorloos verdwenen Braziliaanse pianist"

NRC