Uit ’t Leven | Rainbow Night

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Nederland
Gesproken taal
Nederlands
Regie
Tim Dekkers, Henk Burger (scenario)
Lengte
73 minuten
Genre
documentaire
Cast
Jaar
2024
Vraag iemand mee

Iedere maand presenteren we in samenwerking met stichting Gooi en Vecht Inclusief de mooiste queer films en documentaires. Op maandag 18 maart: de Nederlandse documentaire Uit 't Leven, met na afloop een nagesprek met documentairemaker Tim Dekkers, medeproducent Henk Burger en hoofdpersoon Kris van der Veen. 

De LHBTIQ+ gemeenschap worstelt al jaren met extreem hoge aantallen zelfdoding. Volgens cijfers van 113 Zelfmoordpreventie heeft bijna de helft van de Nederlandse lesbische-, homo- en biseksuele volwassenen ooit zelfmoordgedachten gehad. Dat is vijf keer vaker dan in de algemene volwassen bevolking. Het aantal dat daadwerkelijk een poging doet, is vier tot vijf keer zo hoog. Voor transgender personen zijn de cijfers nog schokkender: vijf tot tien keer hoger. 

Toch lijkt het onderwerp zelfdoding binnen de regenboog-community een taboe.

Documentairemaker Tim Dekkers en scenarioschrijver Henk Burger willen dit taboe doorbreken met de aangrijpende documentaire Uit 't leven. Ruim twee jaar lang volgden zij drie LHBTIQ+'ers die een inktzwarte periode achter de rug hebben. Hebben acrobaat Jean, model Solange en gemeenteraadslid Kris hun leven weer voorgoed op de rails? Hoe willen zij een steun en een voorbeeld zijn voor anderen in geestelijke nood. Of loert ook bij hen toch altijd nog een mogelijke terugval?

Nagesprek
Op maandag 18 maart zijn maker Tim Dekkers, medeproducent Henk Burger en hoofdpersoon Kris van der Veen na afloop van de voorstelling te gast voor een nagesprek onder leiding van Marco Altena (voorzitter stichting Gooi en Vecht Inclusief).
Na afloop van de film kun je onder het genot van een gratis drankje naborrelen in de foyer.

113 Zelfmoordpreventie