Gepubliceerd op 04 april 2024

Focus: Alice Rohrwacher

Vanaf 4 april is La Chimera, de nieuwe film van Alice Rohrwacher, bij ons te zien. Ter ere van de première van La Chimera vertonen we ook haar eerdere films Le Meraviglie (2014) en Lazzaro Felice (2018). Deze films zijn ieder drie keer te zien en keren daarna niet terug in ons programma. 

Mis ze niet!

La Chimera

Jaren ’80, Riparbella aan de Tyrreense zee. Iedereen heeft zijn eigen Chimera, iets dat ze proberen te bereiken maar nooit kunnen vinden. Sprookjesachtige, dromerige cinema van Alice Rohrwacher met een hoofdrol voor Josh O’Connor (The Crown). De grafrovers van de Tombaroli bende jagen op gemakkelijke rijkdom door Etruskische relikwieën te stelen. Arthur sluit zich bij ze aan en probeert zo de leegte op te vullen die hij voelt sinds hij zijn grote liefde Beniamina verloor. In een avontuurlijke reis tussen de levenden en de doden, tussen bossen en steden, tussen feesten en eenzaamheid, blijkt het lot van alle zoekenden naar de Chimera volledig met elkaar verweven.

★★★★★ ‘Pure filmmagie van Italiaanse bodem’ – Trouw
★★★★ ‘Alice Rohrwacher heeft slechts luttele ogenblikken nodig om duidelijk te maken dat we in geen enkel ander universum dan het hare zijn beland’ – de Volkskrant
★★★★ ‘Een film van onschatbare waarde’ – NRC

Speeltijden

Le Meraviglie (2014)

Op het platteland van Umbrië leeft een imkerfamilie geheel volgens eigen regels een geïsoleerd bestaan totdat een televisieploeg neerstrijkt op het platteland. Ze zijn voor hun realityshow op zoek naar een authentieke familie. Voor de oudste van de zussen, de rusteloze Gelsomina, gaat plots een heel nieuwe wonderlijke wereld open.

Een dromerig modern sprookje over een vader-dochterrelatie, waarvoor Rohrwacher op het filmfestival in Cannes de juryprijs in ontvangst mocht nemen. Voor Le Meraviglie vond ze inspiratie in haar eigen leven – Rohrwacher heeft eveneens een Duitse vader en komt uit een familie van imkers.

★★★★ ‘Ontroerend, intelligent portret van een vader-dochterrelatie’ – Trouw

Speeltijden

Lazzaro Felice (2018)

Lazzaro Felice vertelt het verhaal van een ontmoeting tussen Lazzaro, een naïeve plattelandsjongen, en Tancredi, een jonge edelman die regelmatig het slachtoffer is van zijn eigen verbeelding. Het leven in het geïsoleerde plattelandsdorp Inviolata wordt gedomineerd door Marchesa Alfonsina de Luna, de koningin van de sigaret. Wanneer Tancredi hulp vraagt aan de goedgelovige Lazzaro bij het in scène zetten van zijn eigen ontvoering, ontstaat er een bijzondere band tussen de twee. Hun uitzonderlijke vriendschap zorgt voor een opmerkelijke verplaatsing in tijd en ruimte in dit prachtige moderne Italiaanse sprookje.

De film won de prijs voor het Beste Scenario in Cannes en is in meerdere categorieën genomineerd voor de European Film Awards.

Speeltijden

Mis ze niet!