Hilversum Bezet en Bevrijd 1940-1945

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren of bekijk de video op Youtube
Movie cover
Herkomst
Nederland
Gesproken taal
Nederlands
Regie
Ed van Mensch, Pieter Hoogenraad, Rients Slippens en Johan Commu
Lengte
65 minuten
Genre
documentaire
Cast
Jaar
2022
Vraag iemand mee

Op zaterdag 4 mei en zondag 5 mei vertonen we historische documentaire Hilversum Bezet en Bevrijd, 1940-1945 opnieuw in onze filmzaal. 

Hilversum Bezet en Bevrijd, 1940-1945 is een film die een indrukwekkend beeld geeft van het dagelijkse leven in Hilversum tijdens de Duitse bezetting. Speciale aandacht krijgt de uitbundige wijze waarop de inwoners in mei 1945 hun bevrijders verwelkomen. De film bevat nooit eerder vertoonde filmbeelden, die werden opgenomen door Theo Uden Masman, de oprichter en leider van de bigband The Ramblers.

Zijn opnames lagen jaren op zolder en zijn onlangs weer tevoorschijn gekomen. Ze tonen hoe de Hilversummers de oorlog doorkomen. Bij gebrek aan benzine spannen ze paarden voor hun auto’s. En in de bossen kappen zij bomen voor brandhout. Maar ook zijn er fragmenten te zien uit de Polygoonjournaals. Die leggen de nadruk op de ‘weldaden’ van de NSB. Na vijf jaar komt er een einde aan de bezetting en vieren de Hilversummers feest. De Canadese bevrijders in het Corversbos delen hun voedsel met de hongerige Hilversumse jeugd.

Hilversum Bezet en Bevrijd, 1940-1945 is een productie van de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk. De film is gemaakt en geregisseerd door Ed van Mensch, Pieter Hoogenraad, Rients Slippens, Johan Commu. 

Hilversum in zwart-wit
Ter gelegenheid van het officiële 600-jarige bestaan van Hilversum heeft de Hilversumse Historische Kring een nieuwe film geproduceerd: Hilversum in zwart-wit. Deze documentaire vol prachtige archiefbeelden geeft een beeld van Hilversum tussen 1924 en 1974. Vanaf zaterdag 2 maart is de film te zien in het filmtheater. Klik hier voor meer informatie en tickets.