Total Trust | Movies that Matter on Tour

Om de video te kunnen bekijken moet je marketing cookies accepteren
Movie cover
Herkomst
Duitsland, Nederland
Gesproken taal
Chinees (Mandarijn)
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Jialing Zhang
Lengte
97 minuten
Genre
documentaire
Cast
Jaar
2023
Vraag iemand mee

Iedere maand presenteren we in samenwerking met Movies that Matter en de lokale Amnesty International groep een vertoning van een speelfilm of documentaire over mensenrechten. 'Total Trust' werpt een indringende blik op digitale controle in China, waar een ongekende mate van staatstoezicht heerst door middel van vertrouwen, angst, gehoorzaamheid en verzet. 

Deze documentaire onderzoekt de veranderingen in sociaal gedrag als gevolg van een alziende maatschappij en vindt zijn blijvende kracht in de mensen die vechten tegen het misbruik van de staatsmacht.

De laatste jaren voelt de Chinese regering zich bedreigd door het toenemende activisme en de publieke verontwaardiging over de vertragende economie en de toenemende sociale problemen. Om deze gebeurtenissen tegen te gaan is China begonnen met de uitbreiding van een geavanceerd digitaal systeem over het hele land. Dit systeem, dat erop gericht is burgers te volgen en te controleren, hun gegevens te verzamelen en te analyseren en gedragingen te categoriseren als strafbaar of prijzenswaardig, hoopt politieke weerstand binnen de samenleving te voorspellen voordat het gebeurt. En sinds COVID wordt de pandemie misbruikt om een digitaal controlenet te installeren. De burgers worden 24/7 in de gaten gehouden zoals nooit eerder gedacht. 

We leren hoe dit complexe digitale toezicht werkt via de mensen die onder dit toezicht leven - van gewone mensen tot mensen die vanwege hun kritisch denken een bijzonder doelwit van de overheid zijn. Zoals advocaten en journalisten.

Bij deze voorstelling verzorgt de lokale Amnesty International groep een inleiding of nagesprek. Bij 'Total Trust' is Ingrid Hoofd, actief lid van de Vierde Golf en universitair docent Media & Cultuur aan de Universiteit Utrecht, te gast.