Gepubliceerd op 27 mei 2024

Previously Unreleased

Ook deze zomer weer Previously Unreleased

Iedere zomer presenteert Eye Filmmuseum tien films die te zien waren op de prominente festivals in binnen- en buitenland, maar de Nederlandse filmzalen niet bereikten. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een selectie van tien bijzondere films naar Nederland haalt. Vanaf 27 juni is er elke week één film te zien onder de noemer Previously Unreleaesed.

Showing Up

De eerste film is Showing Up, een Amerikaanse dramafilm over kunstenares Lizzy, die een balans moet zien te vinden tussen haar passie en alledaagse verplichtingen. Het leven van Lizzy is niet groots en meeslepend, maar zit juist vol kleine, menselijke conflicten. Showing Up is daarmee een film die het leven van een kunstenares zoals er op de wereld miljoenen rondlopen perfect schetst: toegewijd aan hun gave, onverschillig ten aanzien van geld en roem, en voorbestemd voor een marginale plaats in de kunstgeschiedenis.

Vanaf 27 juni

Tickets

Do Not Expect Too Much from the End of the World

Van Radu Jude zat er al eerder een film in Previously Unreleased, The Happiest Girl in the World (2009). Sinds die tijd heeft Jude met grote regelmaat bijzondere films gemaakt, waarvan de vorige zelfs de Gouden Beer in Berlijn won en daarna in Nederland werd uitgebracht: Bad Luck Banging or Loony Porn (2021).
In Radu Judes nieuwste rijdt een onderbetaalde en overwerkte productieassistente voor een Oostenrijkse multinational door Boekarest om de casting te filmen voor een video over veiligheid op de werkplek. Tegelijkertijd neemt ze incognito ironische vlogs vol obsceniteiten op. Een anarchistische Roemeense zwarte komedie, die in Locarno de Speciale Juryprijs in de wacht sleepte.

Vanaf 4 juli 

Tickets

Le gang des Bois du Temple

Deze onconventionele genrefilm was een verrassende titel in de Forum-sectie van de Berlinale van 2023. Bois du Temple is een buitenwijk van Parijs en de bende uit de titel bestaat uit kleinere kruimeldieven op leeftijd. Met hun plan een Saoedische prins te beroven bewegen ze zich op nieuw terrein. Voor zijn film over een bende overvallers uit de banlieue die boven zijn macht grijpt, liet regisseur Rabah Ameur-Zaïmeche zich inspireren door klassieke genres als de heist-film, wraakfilm en sociaal-realistisch drama.

Vanaf 11 juli 

Tickets

Eureka

De inheemse bewoners van een Braziliaans regenwoud zijn al niet veel beter af dan die van een native-American reservaat, in deze magisch-realistische film met een glansrol voor een ooievaar. Sinds zijn debuut La Libertad (2001) is Lisandro uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de nieuwe Argentijnse cinema. Eureka ging in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes in 2023 in de sectie Cannes Premières.

Vanaf 18 juli

Tickets

Le procès Goldman

Meeslepend rechtbankdrama van Cédric Kahn, bekend van o.a. Les Regrets (2009) en Une Vie Meilleure (2011). Het levensverhaal van de Franse communist, guerrilla en crimineel Pierre Goldman lijkt geknipt voor een biografische film. Kahn beperkte zich tot een reconstructie van de legendarische rechtszaak uit 1976, waarin verbaal vuurwerk voor spektakel zorgt. Tegenover Goldmans verbale geweld stelt Kahn een onnadrukkelijke maar met vaste hand gevoerde regie, waaraan het de rechtbank zelf destijds blijkbaar ontbrak. De film kreeg diverse nominaties en prijzen, vooral voor hoofdrolspeler Arieh Worthalter.

Vanaf 25 juli

Tickets

Animal

Op het eerste gezicht is het een zorgeloos groepje vrijbuiters: de animateurs die voor een karig loon het amusement in een Grieks strandhotel verzorgen. Voor een van hen komt de uiterste houdbaarheidsdatum van die illusie echter steeds dichterbij. Animal, Sofia Exarchou’s tweede film na Park (Previously Unreleased 2017), ging in wereldpremière op het Filmfestival van Locarno. Dimitra Vlagopoulou, de imponerende hoofdrolspeelster won daar – tezamen met Renée Soutendijk voor haar rol in Sweet Dreams – de twee acteerprijzen.

Tickets

Peak Season

Een New Yorks koppel zoekt rust in landelijk Wyoming. Onverwacht pakt de vakantie uit als een test voor hun relatie. Een vakantieaffaire die net wel of net niet kans van slagen heeft; het is de premisse van deze charmante Amerikaanse independent, die vorig jaar zijn wereldpremière beleefde tijdens SXSW en al vergelijkingen opriep met Richard Linklaters Before Sunrise. Zijn Amy en Loren bereid het leven dat ze hebben opgebouwd op te geven voor iets dat zich misschien een tijdelijke bevlieging zal blijken? Een dilemma, levensecht en ontspannen uitgewerkt in een innemende proeve van off-Hollywood cinema.

Vanaf 8 augustus

Tickets

Inside the Yellow Cocoon Shell

Wanneer Thiện terugkeert naar het platteland van zijn jeugd, blijkt dat het begin van een spirituele (zelf)ontdekkingstocht: slow cinema in zijn meest gedurfde, radicale vorm. Inside the Yellow Cocoon Shell’ is bezwerende arthouse cinema die verwijst naar grootmeesters zoals Apichatpong Weerasethakul en Theo Angelopoulos. Trage, nauwgezet uitgedachte camerabewegingen volgen Thiện door het Vietnamese landschap en creëren een film om bij weg te dromen. Dit veelbelovende debuut ging in wereldpremière in de Quinzaine des Realisateurs in Cannes 2023 en won de prestigieuze Camera d’Or, de prijs voor de beste eerste film uit alle secties van het festival.

Vanaf 15 augustus

Tickets

Mal Viver & Viver Mal

De unieke ‘spiegelfilms’ Mal Viver en Viver Mal besluiten de Previously Unreleased-reeks van dit jaar. Regisseur João Canijo begon zijn carrière als assistent-regisseur van grote namen Manoel de Oliveira, Wim Wenders, Alain Tanner en Werner Schroeter. Vorig jaar in Berlijn zat Mal Viver, de eerste van de twee films in competitie en de andere, Viver Mal, in Encounters, de ’tweede competitie’ van de Berlinale.

Mal viver richt zich op vijf vrouwen uit een familie die een klein luxehotel runt en probeert te redden van de ondergang. Viver mal speelt in dezelfde periode, in dezelfde locatie, maar de blik is ditmaal gericht op de gasten in datzelfde hotel. Wat in de ene film in de achtergrond gebeurt en met milde spot wordt bekeken, vormt in de andere film juist de tragische hoofdlijn.
Mal Viver was de Portugese inzending voor de Oscars en won de Juryprijs op het Filmfestival van Berlijn (Zilveren Beer). De films wonnen samen ook diverse prijzen waaronder de Gouden Lady Harimaguada voor beste film, de belangrijkste prijs van het Internationaal Filmfestival van Las Palmas de Gran Canaria.

Mal Viver is te zien vanaf 22 augustus
Viver Mal is te zien vanaf 29 augustus